home nieuws band contact shop extra fanclub pers
chatbox
nieuwsbrief
email
vraag_het_de_band
boekingen

Blijkbaar zijn er bepaalde dingen die veel mensen weten willen. Om je te besparen dat je nu ook dezelfde vragen wilt gaan stellen, vind je hier alvast de antwoorden. Heb je zelf nog meer vragen? Mail ze naar info@jovink.nl onder vermelding van "Vraag het de band". Je zult antwoord krijgen op je vraag en als we het een goede vraag vinden dan plaatsen we hem ook.

Wanneer is de band opgericht?
In 1992

Hoe komen jullie aan de naam Jovink?
Jovink is een samentreksel van de achternamen van de bandoprichters bassist Goliath (Jolink) en zanger Cohen (Lovink).

Konden jullie niet wat beters verzinnen dan Jovink?
Toen niet blijkbaar

Hoe is de band ontstaan?
Dat was op een feestje waar de band niet kwam opdagen. Cohen en Goliath gingen er op de fiets naartoe met de gitaar onder de snelbinders. Ze sprongen op het podium en speelden liedjes die ze altijd met de vriendengroep zongen. Iedereen brulde de songteksten uit volle borst mee en de jongens werden daarna steeds vaker gevraagd om ergens te komen spelen. Het "Jovinkduo" was ontstaan en Cohen en Goliath wisselden elkaar tijdens een optreden steeds af als drummer en zanger/gitarist. De kwaliteit van de muziek lag toendertijd niet erg hoog, maar de kwaliteit van de sfeer was toen al super.

Waar komt de naam "Voederbietels" vandaan?
Dat is verzonnen door één van de fans van het eerste uur (Roomse Ronnie). Hij schreeuwde steeds "Voederbietels, voederbietels!" Een voederbiet is een gewas dat geteeld wordt om aan de koeien te voeren en de naam werd verbasterd met de Engelse Beatles, omdat die ook in een bandje speelden. Vanaf toen droegen de fans van het Jovink-duo de naam "Voederbietels". De naam Jovink-du(j)o werd veranderd in Jovink vanaf het moment dat de band een steeds vastere bezetting kreeg.

Wat weegt Maneger Nijman?
Zelf zegt hij elke week 2 kilo af te zijn gevallen, maar waarschijnlijk staat hij verkeerd om op de weegschaal en ziet hij zodoende de wijzer steeds verder zakken.

Wanneer komen jullie (weer) spelen in mijn dorp/stad/gehucht?
Dat vroegen wij ons nou ook net af. Kijk maar snel even op de site en klik de button "Toerliest" aan, daar staat altijd de meest recente concert-informatie op.

Ja hèhè, ik ben gekke Henkie niet! Ik heb al lang op de Toerliest gekeken, maar onze plaatsnaam staat er niet bij. Willen jullie wel naar onze plaats komen?
Dat willen wij zelfs heel graag, alleen bepaalt een caféhouder, horecaondernemer, feestorganisatie of wie dan ook in jullie dorp of wij wel of niet bij jullie komen optreden. Zij (en niet wij) zijn namelijk diegenen die ons uitnodigen om bij jullie te spelen. Dus maak ze de kop gek en zorg dat ze ons boeken. Dan komen wij met genoegen jullie hele gemeenschap plat rocken. Zo simpel werkt dat, dus doe je best!!!

Hebben jullie verkering en zo ja: hoe lang?
Soms, meestal niet langer dan 5 minuten

Waarom spelen jullie rock en roll?
Omdat we dat mooi vinden.

Wat is jullie lievelingskleur?
Goud, maar platina is ook goed.

Wie schrijft jullie muziek en wie de teksten?
Dat doen we meestal samen.

Zijn er nog bandleden die beter zijn in teksten of in muziek?
Nee, wij kunnen allemaal alles heel erg goed…

Hoe oud zijn jullie?
Dat wisselt per jaar. Hierbij de data van oprichting in chronologische volgorde:

  • Rikie: 03-09-1949
  • Mongo: 09-12-1965
  • Maneger: 24-04-1971
  • Goliath: 08-06-1971
  • Cohen: 07-01-1973
  • Bökkers: 16-07-1977

Wat betekent chronologisch?
Vraag dat maar aan Mongo Magnificus.

Wat willen jullie bereiken in de muziek?
Een hoop lol, er is al genoeg ellende in de (show)wereld.

Hebben jullie wel eens geen zin om op te treden?
Nee, we hebben altijd zin. En als we het niet hebben, dan maken we het.

Hoe kan ik lid worden van de fanclub?
Een verstandige keuze: God is met u! Kijk maar op de site en klik de button "Fanclub" aan, dan is het verder een eitje. Je bent dan voor een schijntje lid van de grootste fanclub van Nederland en je lacht je ieder kwartaal blauw om het BietenBlad.

Waar komen jullie vandaan?
Uit de k*t van tante Sjaan. Sjaan woonde in 1949 in 's Heerenberg, in 1965 in Den Helder, in april 1971 in Hummelo, in juni 1971 in Enschede, in 1973 in Zutphen en in 1977 in Deventer. Goliath en Rikie wonen momenteel in Hummelo, Mongo in Doetinchem, Maneger Nijman in Laag-Keppel, Cohen in Hengelo (Gld). Bökkers woont in Tilburg, maar zoekt wel een boerderijtje in de Achterhoek, dus als je wat weet...

Hoe kan ik mij opgeven om de 7-Dronk tijdens een optreden te doen?
Dan moet je je opgeven bij Maneger Nijman, hij is meestal voor het optreden in de zaal. Je kunt hem ook mailen via: mailto:info@jovink.nl. In dat geval moet je je alsnog vooraf even melden bij hem in de zaal, zodat we er zeker van zijn dat je er bent. Wie zich het eerst opgeeft mag hem doen.

Houden jullie niet van bier gooien?
Nee, daar vinden wij nix aan. Wel houden we van bier drinken en als het ff ken niet te weinig! We vinden het pas een goed feest als iedereen het leuk vindt en er zijn heel veel mensen die er niet van houden om nat gegooid te worden. Bovendien is er altijd grote kans dat door biergooien kortsluiting in de apparatuur optreedt. Wie wil bier gooien die doet dat maar ergens anders, maar niet bij Jovink. Gelukkig komt het ook bijna niet voor bij onze optredens.

Komen jullie zelf wel eens op de chatbox?
Ja, soms. Hoe je kunt zien of we wel of niet de echte bandleden zijn, staat beschreven op de pagina waar je de chatbox betreedt.

Wie kan het meeste bier op van de band?
Maneger Nijman, dat is al jaren zo.

Mag ik een keer meedoen met mijn instrument?
Dat hangt ervan af of je niet te goed bent. Overleg het maar met een van ons. We zijn vaak na het optreden nog wel even in de zaal om met jullie een biertje te drinken.

Wat vinden jullie van sex, drugs en rock en roll?
We kennen het niet zo één, twee, drie. Is dat een goed liedje?

Waarom horen wij jullie niet vaker op de radio, terwijl jullie toch zo'n populaire band zijn?
Tja, waarschijnlijk komt dat omdat wij onze platen in eigen beheer uitgeven, dan is de kans op een radiohit hééél erg klein. Maar daar is het ons ook niet in de eerste instantie om begonnen. Kijk, we zijn kameraden van elkaar en we vinden het het mooiste om samen lol te maken en waar kun je dat nou beter dan op het podium? We hopen dat de bezoekers dat dan ook kunnen zien! Maar als we nog eens een keer een radiohit zouden hebben, dan vinden we dat niet erg hoor. Dan kunnen we eindelijk eens aan de heroïne, zoals een groots popstar betaamt.

Wat vinden jullie de beste Jovink-cd's?
Vanaf de Hitmachine alle cd's; deze plaat kondigde een nieuw Jovink tijdperk aan. De Hitmachine klinkt goed en swingt van begin tot eind. Dat is ook het geval met Tour de Sjans, Thuis voor de Dwangbuis en Klasse, goed te passe! De platen daarna The Happy Achterhooker en De Negende zijn qua sound zelfs nog weer een stapje hoger. Op de laatste platen zijn we erg trots omdat er voornamelijk goede songs op staan.

Is Cohen echt de beste van de band?
Ja, en ook de rijkste.

Beschouwen jullie jezelf ook als een boerenrockgroep?
Nee, wij beschouwen ons als een rockgroep voor iedereen.

Wie is jullie grootste inspiratiebron?
Dat is zonder enige twijfel Theo de King uit Schijndel.

Waar spelen jullie het liefste?
In Nederland en de V.S.

Is Rikie echt jullie moeder?
Ja, ze is onze echte peetmoeder terwijl we niet eens Rooms zijn, maar gelukkig is Rikie dat zelf wel. Ze is overigens van Maneger Nijman en Big Little Ivanhoe niet de peetmoeder, maar de biologische moeder, maar die twee doen dan ook al jaren niks meer aan hun geloof. Verder is Cohen Jiddisch en Mongo Hindoestaans. Maneger is een big Boeddha, Goliath is Mohammedaan en Bökkers gelooft heilig in de atheïstische leer.

Zijn jullie wel eens serieus?
Ja, gelukkig is Rikie's zoon (Big Little) regelmatig serieus, maar hij is dan ook verreweg de slimste van ons.